středa 5. září 2012

Nový starter Warhammeru 40.000

Je to už pár dní, co se oficiálně prodává starter pro asi nejpopulárnější wargamingovou hru nejen u nás, ale i ve světě, Warhammer 40.000. O přípravách starteru i jeho obsahu se hojně diskutovalo už na Wargaming fóru, přesto však drobné shrnutí na úvod, po kterém se podíváme na to, jaké na něj zatím panují reakce.

Už samotný obal starteru razí nový styl - a za mě musím říct, líbí se mi...

Ve starteru, který nese podtitul Dark Vengeance ve speciální limitované zaváděcí sérii najdete 49 miniatur a vše ostatní potřebné k zahájení prvních her. Tentokrát se proti sobě postavili vesmírní mariňáci kapituly Temných Andělů a chaosácké síly vedené vesmírnými mariňáky Chaosu, ale tvořené i mimo jiné kultisty.
Na anglických stránkách a blozích najdete podrobná videa, ve kterých je Dark Vengeance rozbalováno (namátkou třeba Play Unplugged), dost detailně se tak můžete podívat, jak celý starter Warhammeru 40.000 vypadá. Určitě si také přečtěte jeho zhodnocení na Tale of Painters.
Suma sumárum jsou ale první reakce velmi kladné. Zejména miniatury doznaly velmi detailního propracování a Dark Vengeance patří mezi startery her od Games Workshop na úplnou špičku. Na druhou stranu, detailnější modely asi budou i náročnější na nabarvení, ale pořád se není čeho bát. Užitečná je i přiložená edice pravidel hry Warhammer 40.000 a pravidla pro rychlé hraní.

Chaosáčtí kultisté

Co se týče výtek, tak se rozhodně musím připojit ke komentářům, které kritizují absolutní rezignaci na jakékoli příběhové prokreslení Dark Vengeance. Myslím si, že příběh o bojích, které starter pokrývá, by dodaly hraní hlavně začátečníků opravdovou šťávu. Takhle si jen můžete připlatit a koupit si od GW doplňkovou knihu.
Jak už upozornili na blogu Tale of Painters, Games Workshop vynechalo i průvodce barvením modelů, který byl dobrou součástí každého starteru a pomáhal nováčkům dostat se do hobby. To podle mě rovněž není krok správný směrem.
Ovšem, když si to shrneme, je Dark Vengeance vskutku hodným toho být starterem Warhammeru 40.000. Takže pokud přemýšlíte, že si pořídíte nějaké nové modely za rozumnou cenu nebo úplně začnete, tak už víte, co si pořídit.

P.S. Wargaming.cz brzy začne přinášet články, které pomohou se vstupem nováčků do wargamingu a zejména hraní Warhammeru 40.000. Na první díl se těšte už na přelomu tohoto a příštího týdne.

Žádné komentáře:

Okomentovat